DB Fitness - Te is képes vagy rá!

Fitness és életmód blog

Hogyan fogyj gyorsabban? - HIIT vs. LISS

2015. június 03. 12:56 - DB Fitness_Te is képes vagy rá

Sziasztok!

Ma egy aktuális és nagyon sokak által vitatott témát hoztam el Nektek. A kardió kérdése mindenkit foglalkoztat aki fogyni akar, így érthető, hogy a két csoport tagjai próbálják meggyőzni a másikat a saját igazukról. Én személy szerint egyikhez sem tartozom, úgyhogy most olvashattok végre egy elfogulatlan véleményt is.

Először is tisztázzuk a két kategóriát. Van a HIIT, vagyis a High Intensity Interval Training (Magas Intenzitású Intervallum edzés) és a LISS, ami a Low Intensity Steady State (Alacsony Intenzitású Kardió) vagy sokak által "aerob".

hiit-vs-liss.jpg

HIIT

Mint a nevéből is kiderül, ez a fajta kardió egy magas intenzitású, rövidebb időtartamú edzés, melynek célja az anyagcsere felpörgetése. Általában fél perces "mindent bele" és egy perces "pihenő" szakaszokban szokták végezni, lényegében bármilyen gépen, de akár a szabadban is. Én az edzéseim végén futópadon szoktam 6-8 ilyen kört lenyomni, 12-es emelkedőn. A fél perces résznél 11-12-es sebességgel futok, amit 1 perc séta követ kb. 5-ös gyorsaságon. Rengeteg tanulmány bizonyítja, hogy bár ennél a kardió edzésnél kevesebb kalóriát éget el a tested (természetesen azért mert kevesebb ideig végzed), de az edzés utáni órákban is teljes gőzzel pörög az anyagcseréd, így "pihenés közben is zsírt égethetsz".

Előnyei: 

  • Kevesebb időt vesz el az életedből
  • Nem monoton, így nem alszol el unalmadban a futópadon
  • A befejezése után órákon keresztül még maximumon pörög az anyagcseréd

Hátrányai:

  • Megterhelő lehet az ízületek számára
  • Egy bizonyos túlsúly felett veszélyes rendszeresen végezni
  • Kezdőknek és idősebbeknek nem ajánlott

 

LISS (pulzus 130-140 között)

Sokan aerobnak is hívják, lényege, hogy hosszabb időtartamon át végezzük mint a HIIT-et, cserébe lassú, monoton és könnyen elvégezhető. Általában minimum 20 percig végezzük, de az átlagos inkább 30-40. Futópadon például 10-es emelkedőn, 5-6-os sebességen sétálhatunk, de a szabadban is megejthetünk egy tempós sétát. Ezt a kardiót végezve testünk egy egyenletes terhelést kap, így a zsírraktáraihoz nyúl a séta folyamán, azonban ahogy végeztünk vele a testünk leáll, megpihen, és vége a zsírégetésnek. 

Előnyei:

  • Lassabb, kényelmes, lehet közben filmezni vagy olvasni
  • Ízületkímélő
  • Bárki végezheti

Hátrányai:

  • Csak az aerob időtartama alatt dolgozik a szervezet
  • Sok időt kell rá áldoznod
  • Az életedet is elunod

 

Mint láthatjátok, mindkét mozgásformának meg van az előnye és hátránya is, így nem lehet kimondottan kiválasztani egy nyertest. Ember és edzésmúlt függő, hogy kinek melyik jön be a legjobban. Kezdőknek, túlsúlyosaknak és idősebbeknek az aerob edzést szoktam ajánlani, míg azoknak akik rendelkeznek bármilyen edzésmúlttal inkább a HIIT-et. Én személy szerint mindig cserélgetem, attól függően mihez van kedvem és legfőképp energiám.

Ennyit a kardió alapjairól, remélem sikerült tisztázni mindent ezzel a témával kapcsolatban is. Bármilyen kérdéssel nyugodtan fordulj hozzám, szívesen segítek. További hasznos cikkekért és receptekért pedig követhetsz Facebookon vagy Instagramon! :)

Instagram

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://dbfitness.blog.hu/api/trackback/id/tr877318102

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása