Sziasztok!
Szokás szerint ismét egy recepttel kedveskednék nektek így vasárnap anyák napja alkalmából. Ahogy a címből is kiderült, megint egy édességet készítettem el, ami nem csak hogy nagyon nagyon finom, de még egészséges is! Jó lenne ha egyszerűen el tudnád készíteni és könnyen magaddal tudnád vinni a melóba/suliba? Vagy csak bekapnál pár darabot ébredés után a reggeli kávé mellé? Ha bármelyik kérdésre igennel válaszoltál, akkor jó helyen jársz. Ezt próbáld ki!
Hozzávalók 10 kekszhez:
- 100 gramm zabliszt
- 50 gramm zabpehely
- 2 adag fehérjepor (én egy vaníliásat és egy csoki-kókuszosat használtam)
- egy kevés fahéj
- egy késhegynyi sütőpor
- 2 db közepes tojás
- 1 egész lereszelt alma
- 20 gramm kókuszzsír
- vanília aroma
- 1/3 tábla étcsokoládé
Tápanyagtartalom 1 kekszben:
- Kcal: 140
- Fehérje: 8 gramm
- Szénhidrát: 13 gramm (csoki nélkül csak 11)
- Zsír: 6 gramm (csoki nélkül csak 4)
Elkészítés:
A zablisztet (darált zabpehely), zabpelyhet, fehérjét, fahéjat és sütőport egy nagy tálban összekeverjük. Ha ezzel megvagyunk, ráütjük a két tojást, belereszeljük az almát (minél kisebbre reszeljük annál jobb), ízlés szerint öntünk bele vanília aromát, majd mindent összekeverünk. Míg ezeket elkeverjük, mikróban felolvasztjuk a kókuszzsírt és azt is beleöntjük. Ha mindent jól csináltunk, egy nagyon sűrű és ragadós masszát kell kapnunk, ami így tökéletes.
Most jött el az ideje a plusz ízesítésnek. Ízlés szerint dobálhatunk bele étcsoki darabokat, mazsolát, mogyorót, mandulát, kesudiót, diót, aszalt gyümölcsöket... végülis bármit amit csak szeretnénk! Én most éppen étcsokit tördeltem bele, és azt kell hogy mondjam, isteni finom lett, ahogy egy kicsit megolvadt benne sütés közben.
Ha mindent jól elkevertünk benne, nincs más hátra, mint egy sütőpapírra evőkanállal kiadagoljuk a masszát és szépen keksz alakúra lapítjuk, majd előmelegített sütőben, 180 fokon 15-20 percig sütjük. Sajnos minden sütő más, úgyhogy az a biztos, ha 15 perc után ránéztek, de valószínű kell neki az a 20 perc. Akkor van kész, ha a belseje még egy nagyon kicsit puha (de nem nyers!).
Ha letelt az idő, kivesszük, egy tányérra kipakoljuk és várjuk hogy meghűljön egy kicsit. Most jön a legnehezebb része... akkor a legfinomabb, ha legalább pár órát(de inkább egy napot) állni hagyjuk, így kiszárad és omlós kekszes állaga lesz. Bár ezt még én is csak hallottam. Estére mindig elfogy az összes...
Remélem sokan kipróbáljátok majd ezt a kekszet, hiszen tényleg isteni finom és nagyon egyszerű elkészíteni. Ha kedvet kapnál a főzőcskézéshez, a többi receptemet itt találod meg, ha pedig nem akarsz lemaradni a továbbiakról, már megtalálsz Instagramon és Facebookon is!
Jó étvágyat mindenkinek!