DB Fitness - Te is képes vagy rá!

Fitness és életmód blog

Az egyik legjobb kiegészítő, a BCAA

2015. április 10. 07:00 - DB Fitness_Te is képes vagy rá

Sziasztok! Ma egy sokak által ismeretlen kiegészítőről olvashattok, ami nem más, mint a BCAA.

Először is, a BCAA (branched chain amino acids) szó jelentése "elágazó láncú aminosavak". Három aminosav, a leucin, izoleucin és a valin kombinációja. A BCAA különlegessége, hogy nem kell a gyomornak megemésztenie, hanem szinte azonnal az izomba jut, ahol ATP formájában ad energiát az izmoknak. Éppen ezért tökéletes edzés vagy kardió közben iszogatni, ugyanis a gyomrot nem terheli, az emésztése nem vesz el energiát, az izmaid pedig nem fáradnak el olyan hamar. 

fit-woman-drinking.jpg

A BCAA-nak ismert egy úgynevezett "izom megőrző" hatása is. Ennek egy nagyon egyszerű magyarázata van, mégpedig az energiaraktáraink visszatöltése edzés közben. Ha elfogy az ATP, a szervezet új energiaforrás után fog nézni, ami pedig nem más mint az izmaid, ezért sem ajánlott a túl hosszú edzés. Ráadásul nem csak az edzésed során segít, hanem a regenerációban is hatalmas szerepe van, sőt, nagyban elősegíti a szervezet hidratáltságát is. 

Kiemelt fontosságú diéta idején, amikor amúgy is kevesebb szénhidrátot eszel, így az izmok hamarabb kiürülnek az edzés során, a szervezet pedig sajnos az izmaidat akarja majd lebontani egy hosszabb tréning alatt. Tehát, ha diétázol, és a fehérjéden és multivitaminodon kívül vennél még valamit ami megkönnyíti a dolgodat, akkor a BCAA-t tudnám ajánlani.

A fogyasztás ideje attól függően változó kinek mi vált be, de leggyakrabban edzés előtt, közben, vagy után alkalmazzák. Én személy szerint 10 grammot kortyolgatok el a súlyzós edzésem során, ami 2 adagnak felel meg, és úgy vettem észre, hogy tényleg sokkal intenzívebben és nagyobb súlyokkal tudok edzeni. Egyszerűen nem fáradok el olyan hamar. 

Ha úgy döntöttél teszel egy próbát, nézz szét többféle üzletben vagy akár webshopban is, úgy láttam az árak között elég nagy eltérések lehetnek. Márkákat direkt nem írok, ez nem a reklám helye, de ha kíváncsi vagy én mit fogyasztok és mit ajánlok akkor írj nyugodtan kommentet/emailt. Figyelj oda arra is, hogy kapható ízesítetlen és ízesített formában is, és általában az ízesített jóval drágább, mivel egy adagban kevesebb az aminosavak mennyisége. 

Tipp: Vegyél ízesítetlen, tiszta BCAA-t (olcsóbban), és tegyél hozzá egy kevés Bolerot vagy bármilyen más cukormentes ízesítést. Így kapsz egy (aránylag) finom - mégis az előre bekevert társaihoz képest - olcsó italt. Azért nem írtam finomat, mert a BCAA alapból egy kesernyés ízű és nehezen oldódó por, de hát ez az előre ízesített termékekben is ugyan úgy érződik.

A legújabb mogyorós-csokis zabkása receptemet itt találod!

Ha tetszett a cikk, kövess Facebookon és Instagramon is további hasznos információkért és receptekért.

És ne feledd... Te is képes vagy rá!

Instagram

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://dbfitness.blog.hu/api/trackback/id/tr207334548

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bela 2015.04.22. 10:23:33

Helló, engem érdekel, hogy milyen bcaa-t használsz.

DB Fitness_Te is képes vagy rá · http://dbfitness.blog.hu 2015.04.22. 11:05:36

@bela: Szia! Most ízesítetlen Scitec BCAA Xpress-t használok, de csak mert az volt akciós. :D Szerintem az egyik legjobb áron van, és mivel ízesítetlen, ezért tiszta BCAA por, ízesíteni pedig tudod Boleroval sokféleképpen. :)

sciteconline.com/images/products-crystal/normal/scitec_bcaa_x-press.png?ver=1
süti beállítások módosítása