DB Fitness - Te is képes vagy rá!

Fitness és életmód blog

Miért nem fogyok?

2015. július 03. 19:05 - DB Fitness_Te is képes vagy rá

 

Miért nem fogyok? Pedig alig eszek...

Pedig keményen diétázok...

Pedig eleget mozgok...

De hát keményen edzek...

Sokszor hallom ezeket a kérdéseket, sok-sok formában. Ezen cikk célja most pár tévhit eloszlatása lesz, amely elolvasása után remélhetőleg már mindenki eredményesen kezd bele egy egészségesebb életmódba.

Először is tisztázzuk, a fogyás nem genetika kérdése. Nincs olyan, hogy valaki nem TUD lefogyni. Lehet, hogy van akinek többet kell kardióznia, esetleg kevesebb szénhidrátot ehet, vagy szigorúbban kell tartania a diétát mint másoknak. Ilyen téren már közrejátszhat a genetika, de az maximum megnehezíti vagy megkönnyíti a dolgodat, nem akadályoz semmiféle célod elérésében.

fat-loss-factor.jpg

Tévhitek:

Ha keveset eszek, fogyni fogok:
Nem, nem, nem...NEM! Talán egy ideig fogyni fogsz, legalábbis a mérleg szerint. Azt gondolod hogy ez jó, de hidd el, nem ez a cél! Sosem a mérleget nézzük fogyásnál, hanem a tükröt! Attól, hogy csökken a súlyod, még nem biztos, hogy minőségi fogyásról beszélhetünk (ez az az eset amikor zsírból fogyunk). Sokszor csak vizet veszít a szervezetünk, vagy legrosszabb esetben a kevés táplálék - és ezáltal kevesebb felhasználható energia miatt - egy intenzívebb edzés során, az izmot fogja lebontani. Bizony, ha gyorsan szüksége van a testednek valami energiára, akkor előbb az izmokhoz fog nyúlni, mert az egy sokkal minőségibb és könnyebben felhasználható forrás számára. Ennek kiküszöbölésére tökéletes kiegészítő a BCAA, melyről itt olvashatsz részletesen.

De hát én szigorúan tartom a diétát:
Biztosan? Én is azt hittem éveken át hogy szigorú étrendem van, pedig csak nagyrészt egészséges ételeket ettem. A kulcs a minőség ÉS a mennyiség. Mérned és számolnod kell hogy mennyit eszel, így lehetsz biztos abban, hogy nem a táplálkozásodban van a hiba. Az emberi test egy nagyon összetett, mégis nagyon egyszerű "gép". Ha kevesebbet eszel mint a TDEE-d (az a kalóriamennyiség, amit ahhoz kell enned hogy tartsd a súlyod, itt tudod kiszámolni), akkor csökkenni fog a súlyod, ha többet eszel akkor nőni fog. Ha minőségi táplálékból viszed be ezt a mennyiséget, akkor a fogyás zsírból történik majd, a plusz kalóriák pedig minőségi izommá épülnek be.

Én eleget mozgok:
Sokan hiszik azt, hogy ha napközben a kocsival messzebb állnak meg a szokásos helyüktől és sétálnak két percet, az számít valamit. Hát sajnos nem. És sajnos arra sem elehet alapozni, hogy hétvégén elmegyünk túrázni és a mozgás le van tudva. Ne értsd félre, a túrázás egy tökéletes mozgási forma, de heti 1 alkalom nem számít semmit. A fogyáshoz szükség van aerob vagy kardió jellegű mozgásra, erről részletesen itt olvashattok. A lényeg a rendszeresség! :)

De hát én keményen edzek:
Meglehet, hogy a teremben 100%-ban odateszed magad, de sajnos ez nem elég. Gondolj csak bele. Képzelj el egy kocsit, mondjuk egy tűzpiros Ferrarit. Beleülsz, beindítod és 5 perc múlva leáll alattad. Hoppá, kifogyott az üzemanyag, így pedig már egy trabant is leköröz. A tested ugyan így működik, az üzemanyag pedig a táplálék. Ha nem "kajálsz rendesen", de állítod, hogy te durván végig nyomsz minden edzést, akkor próbálj meg egy héten keresztül egy egyszerű alap étrendet betartani. A különbség ég és föld. Az alatt az 1 hét alatt, én mondom neked, szinte minden gyakorlatban emelni fogsz a súlyokon! Ha nem hiszed, próbáld csak ki. ;)

Ez egy teljesen spontán cikk volt, sokszor hallom ezeket a kérdéseket és gondoltam egyszerűbb leírni és itt tisztázni a tévhiteket, így mindenki tanulhat belőle. Tervben vannak még hasonló félreértéseket eloszlató cikkek is, ha esetleg van valami kérdésed, vagy csak nem vagy biztos a dolgodban, kérdezz bátran!

Ha tetszenek a posztok és hasznosnak is találod őket, kérlek kövess Facebookon vagy Instagramon, így biztosan nem maradsz le egy cikkről sem! :)

És ne feledd... Te is képes vagy rá!

Instagram

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://dbfitness.blog.hu/api/trackback/id/tr807341726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DB Fitness_Te is képes vagy rá · http://dbfitness.blog.hu 2015.04.22. 11:11:12

@orsi33: Szia!

Igazad van, ezt elfelejtettem odaírni. Sajnos az egészségére mindenkinek magának kell vigyáznia és odafigyelnie, ráadásul a legtöbb ember nem azért fog elmenni orvoshoz mert én azt tanácsolom neki. De természetesen egyetértek veled, van olyan eset is, hogy valamilyen egészségügyi probléma hátráltatja a fogyást, ilyenkor ajánlott elmenni egy kivizsgálásra. Sőt, szerintem egy ilyen "életmódváltás" előtt is érdemes lenne ellátogatni az orvoshoz, csak hogy minden rendben legyen.

Köszönöm, hogy felhívtad rá a figyelmünket! :)
süti beállítások módosítása